LVGHD

Kerstloop Brugge - Veel gestelde vragen (FAQ) - NIET VAN TOEPASSING VOOR 2020!

1. Waarom start de 6 & 10 Km niet apart?

De start van de 6 Km en de 10 km zal dit jaar opnieuw  worden opgesplist maar in de andere volgorde dan vorig jaar. De 6 Km start om 20:00 uur  en de10 km zal 45 minuten later starten om 20:45 uur.  De start zal zoals steeds plaats vinden op de Markt. Deze opsplitisng is vooral om veiligheidredenen en de veiligheid van iedereen. De aankomst zal voor iedereen op de Burg gebeuren om dezelfde reden.

2. Waarom start de 6 km eerst?

Vorig jaar is gebleken dat de 10 KM eerst laten starten een veiligheidsprobleem met zich mee bracht op de omloop. Tevens is 20:45 uur voor kinderen die deelnemen aan de 6 Km te laat. Op deze manier is iedereen binnen van de 6 Km als de 10 Km start en zijn deze 2 problemen, die er vorig jaar wel waren, opgelost.

3. Het is donker op sommige stukken?

Dat is inderdaad zo. In de maand december is het om 17 uur donker maar dat maakt ook het speciale van het evenement in de stad. De kerstverlichting komt dan ook het beste tot zijn recht ook al is die niet in alle straten aanwezig. Het is nu eenmaal onmogelijk om een omloop van 6 & 10 km te vinden binnen het centrum die volledig verlicht is met extra kerstverlichting.

4. Het is soms gevaarlijk glad?

Ook dat heeft te maken met het specifieke van de stad BRUGGE. Namelijk er liggen heel veel kasseien. En zelfs bij droog weer zijn die soms glad. Een reden te meer om heel voorzichtig en waakzaam te zijn eerder dan te proberen 30 seconden sneller te lopen. De hoofdbetrachting moet zijn om deel te nemen voor de eindejaarsfeer, de muziek, de kerstverlichting en het lopen in de Brugse binnenstad veel meer dan een toptijd neer te zetten want dit is op deze omloop en in deze omstandigheden onmogelijk.

5. Moet je lang aanschuiven aan de start?

In 2015 en 2016 was de wedstrijd met 5000 deelnemers volledig VOLZET en al deze deelnemers  waren allemaal over de startlijn in 7 min 50 seconden, waren allemaal van de Markt na 10 minuten en voorbij de Rozenhoedkaai in 12 minuten wat eigenlijk een half mirakel is voor zulke massa. Tevens moet je rekeing houden met het feit dat de tijd die genomen is pas in gaat als je de startlijn overschrijd.

6. Kan er niet in meerdere boxen worden gestart?

Er is een startbox vooraan voor de eerste 150 van het jaar voordien. Meerdere boxen plaatsen is onmogelijk wegens de opbouw op de Markt die pas kan worden gestart na 17 uur en het verkeersvrij maken van de markt vanaf 19 uur. Starten op de Markt is fantastisch mooi maar heeft inderdaad ook een aantal beperkingen.

7. Is de Kerstloop niet duur?

Absoluut niet in vergelijking met andere stadslopen van deze omvang waar je meer betaald en minder krijgt voor je geld. De kerstloop is eerder een van de goedkoopste in zijn soort. Tevens en niet onbelangrijk gaat alle winst naar Goede Doelen!! Na de editie 2015 en 2016 zal er ook nu weer meer dan 15.000 Euro worden geschonken aan 4 projecten voor het Goede doel. Daarom moet men er als deelnemer rekening mee houden dat het event absoluut geen commerciƫle doelen heeft, integendeel!

8. Zijn de kleedkamers ver van de Start/aankomst?

Vanaf dit jaar zijn deze in de Halletoren en dus op 100 meter van de start en 100 meter van de aankomst. Dichter kan dus niet. Alleen is de Halletoren niet de Beurshalle en is er minder ruimte en zijn er beperkingen. Zo  is het onmogelijk douches te plaatsen binnen het domein van de Halletoren niet alleen wat toelating betreft maar ook doordat ze er niet binnen geraken.

9. Zijn de straten niet te smal in BRUGGE?

De smalste stroken werden er de laatste jaren steeds uitgehaald maar je kan niet alle smalle straten vermijden en dat is tevens BRUGGE zoals het echt is!

10. Waarom is er een beperking voor het aantal deelnemers?

In samenspraak met het Stadsbestuur is beslist om de komende 3 jaar de wedstrijd te beperken tot 5000 deelnemers om het toch nog aangenaam te houden voor iedereen. Ondanks het feit dat de wedstrijd in 2015 DRIE dagen op voorhand volledig volzet was en er nog heel veel mensen ontgoocheld waren om niet te kunnen deel nemen blijft de 5000 gehanteerd. Het is dus van belang om je tijdig in te schrijven als je zeker wil zijn van je startnummer.

11. Zijn er voldoende toiletten?

Zeer zeker. Er zijn een aantal toiletten in de Halletoren maar onvoldoende. Daarom worden een aantal toiletten bijgeplaatst op de Burg op wandelafstand van Halletoren en van startplaats.

12. Wanneer kan ik mijn naturaprijs ontvangen?

Dit kan vanaf 1500 uur reeds op het eerste verdiep van de Halletoren. Het is raadzamm om dat voor de wedstrijd te doen om te vermijden dat je in een lange wachtrij komt te staan wat onvermijdelijk is in de beperkte ruimte van de Halletoren.